feminiafysio@gmail.com / 040 7548 961
Onko toiveissa onnistunut imetys? Tiesitkö, että imetysohjaus olisi hyvä aloittaa jo raskausaikana? Myös WHO eli Maailman terveysjärjestö suosittaa imetysohjauksen olevan osa äitiysneuvolakäyntejä läpi raskauden. Suomessa äitiysneuvolan imetysohjauksen taso on kuitenkin vaihteleva. Synnytyssairaaloissakin esiintyvä henkilöstöpula näkyy niin, että yhä useampi tuore äiti kokee, että olisi tarvinnut onnistuneeseen imetykseen enemmän ennakkotietoa jo raskausaikana ja heti ensimmäisinä päivinä vauvan syntymän jälkeen enemmän ammattilaisen tukea. Myös imetysmatkan aikana eteen saattaa tulla monta tilannetta, jossa miettii mikä on normaalia ja mikä ei. Imetyspulmien äärellä ei välttämättä ole selvää, miten kuuluisi toimia ja mistä saisi apua tilanteen ratkaisemiseen.
Mitäpä, jos ottaisit imetysasiat haltuun jo ennen synnytystä ja näin kaikki ei tule ihan uutena asiana vauvan syntymän jälkeen?
Anna minun auttaa sinua saamaan onnistunut imetyskokemus pian syntyvän vauvasi kanssa!
Imetys voi olla todella ihana ja tärkeä kokemus. Joskus imetystaipaleella saattaa tulla vastaan tilanne, joissa imetys ei sujukaan toivotulla tavalla. Jokainen vanhempi on uniikki, jokainen vauva on uniikki ja jokainen äiti-vauva pari on uniikki. Siksipä onkin loogista, että yhtä kaikille toimivaa pakettiratkaisua ei ole olemassa. Useimmat imetyspulmat ovat kuitenkin ratkaistavissa, eikä imetysongelmien kanssa tarvitse jäädä yksin!
Neuvolajärjestelmämme Suomessa on monilta osin kehityskelpoinen. Perheet kokevat harvemmin saavansa imetyspulmiin todellista apua terveydenhuollosta. Imetyspoliklinikat ovat usein ruuhkautuneita, ja jos apu ei ole oikea-aikaista ja perhe joutuu sinnittelemään liian kauan imetyshaasteiden kanssa yksin, on imetyksen jatkuvuus vaakalaudalla. Imetystä tulee suojata ja tukea niin kauan, kun perhe sitä toivoo. Tarve imetysohjaukselle voi tulla heti synnytyksen jälkeen tai myöhemmässä vaiheessa.
Vauvan imemisen taito saattaa häiriytyä monistakin syistä (esim. rakenteelliset tekijät, synnytyksen kesto, tottuminen aktiiviseen imemiseen imurefleksin poistuttua jne.) ja muuttunut imetys tai esiin tullut imetyshaaste saatetaan tulkitaan väärin. Pahimmillaan imetys lopetetaan ennen aikojaan, vaikka valmiuksia ja tahtotilaa sen jatkumiselle olisi. Imetys myös muuttuu lapsen kasvaessa vauvasta taaperoksi erilaisten lapsen kokonaiskehityksen etenemisen ja kasvun myötä. Myös imetyksen lopettaminen on osa imetyspolkua, eikä imetys lopetus ole aina ihan yksiselitteisen helppoa.
Perheet hakeutuvat todella moninaisista syistä imetysohjaukseen! Jos imetyksessä on siis pulmatilanne, tai tarvitset tietoa tai tukea imetykseen liittyen, älä epäröi ottaa yhteyttä imetysohjaajaan!
Tässä mainittuna muutamia syitä joiden johdosta perhe voi hakeutua minulle imetys:
Ohjaus voidaan tehdä livenä tai etäkontaktilla. Perhe täyttää ennen ohjausta esitietolomakkeen. Ohjauksen alkuvaiheessa keskustellaan esitietolomakkeen pohjalta nousseisiin asioihin. Imetystilanteen havainnoinnilla saadaan konkreettinen käsitys imetystilanteen kulusta. Esitietojen, keskustelun ja havainnoinnin keinoin pyritään selvittämään juurisyy imetyshaasteeseen. Työkalut imetyshaasteen ratkaisuun mietitään perheen kanssa yhteistyössä perheen arvoja, toiveita ja voimavaroja kunnioittaen. Yhteistyö on tärkeä osa imetysohjausta - siinä yhdistyy imetysohjaajan asiantuntijuus sekä perheen tietotaito omasta lapsestaan. Perhe saa selkeät ohjeet ja jatkosuunnitelmat imetyshaasteen ratkaisuun. Käynnin päätteeksi sovitaan uusintakäynti tilanteen tarkistamista varten tai jälkituki.
Imetysohjaus pohjautuu lempeään, kunnioittavaan ja perheystävälliseen kohtaamiseen. Avoin ja luottamuksellinen vuorovaikutus molemmin puolin on tärkeää. On olennaista, että perhe kokee olonsa turvalliseksi, hyväksytyksi ja kohdatuksi imetysohjauksessa. Perheen henkisiä ja fyysisiä rajoja kunnioitetaan - imetysohjauksen yksi periaate on "hands off" - ohjauksessa ei käytetä kosketusta, ellei se ole välttämätöntä esimerkiksi näkyvyyden varmistamiseksi (esimerkiksi vauvan imuotteen tarkistus).
-KENELLE: TAAPEROPERHE
Perheen toiveen mukaan:
On monia syitä, miksi perheessä vauvan ruokkimista ei haluta tai voida tehdä imettämällä. Jokainen perhe tekee varmasti hyvän ja harkitun ratkaisun oman tilanteensa ja tietojensa pohjalta, jota meidän terveydenhuoltoammattilaisten tulisi kunnioittaa ja myös tukea. Osittaisimetys tai pulloruokinta ovat myös toimivia tapoja ruokita vauvaa. Nykyajan korvikkeet ovat hyvin laadukkaita ja suunniteltu vastaamaan äidinmaidon koostumusta ja ravintopitoisuutta (vasta-aineita korvikkeesta ei saa). Vauva saa yhtälailla korvikkeesta tarvitsemansa ravinnon kehittyäkseen ja kasvaakseen.
Vauva saa kokea yhteyden ja läheisyyden täyteisen hetken niin pulloruokinnassa kuin imetyksessäkin. Pulloruokinta voi olla ihana hetki niin vanhemmalle kuin vauvallekin, ja onnistuneilla ruokintahetkillä voidaan tukea alkuvaiheen vuorovaikutuksen ja kiintymyssuhteen muodostumista.
Pulloruokinnassa voi eteen tulla haasteita ihan yhtä lailla kuin imetyksessäkin. Vauvan anatominen rakenne ja fysiologia vaikuttavat syömiseen. Toimiva imuote, ergonominen ruokailuasento ja miellyttäväksi luotu syöttötilanne tukevat sujuvaa pulloruokintamatkaa.
Vauvantahtisesta pulloruokinnasta sekä vauvalle mieluisan syöttötilanteen luomisesta on alettu puhua vasta viimevuosina enemmän. Tietoisuus ruokintavälineiden, syöttötavan ja tahdin merkityksestä on kasvanut. On olemassa todellisia syitä, miksi tietyt periaatteet pulloruokinnassa ovat tärkeitä. Sopivan pullon, tuttimallin ja virtaustehon optimoiminen voivat olla ratkaisevia tekijöitä sujuvassa pulloruokinnassa. On tärkeää, että ruokinta on vauvantahtista, vauva kykenee vaikuttamaan aktiivisesti syöttötilanteen etenemiseen, hänen elekieltään seurataan ja stressimerkkeihin reagoidaan. Tämä tukee myös tulevaisuudessa positiivisen ruokasuhteen syntymistä.
On monia syitä miksi perhe voi tarvita asiantuntijan tukea ja neuvoja pulloruokinnassa. Tässä mainittuna syitä, joiden johdosta esimerkiksi perheet voivat hakeutua minun pulloruokintaohjaukseeni:
Perheen toiveen mukaan:
Vuokraan erilaisia tarvikkeita vauva-arjen tarpeisiin, ja valikoimastani löytyy asiakasperheilleni matalalalla kustannuksella testiin tai pidempiaikaiseen käyttöön esimerkiksi:
Feminia Fysio & Wellness, Tiilitehtaankatu 49, 65100 Vaasa
© Niku Creative